Wij werken volgens:

Tandartspraktijk het Centrum Gewoon Gaaf!

Gewoon Gaaf! De preventiemethode voor 0 tot 18 jaar

Iedereen wil toch een gezond gebit?

Wilt u ook een gaaf gebit voor je kind? En dat uw kind met een gezonde mond opgroeit? De Gewoon Gaaf-methode voor kinderen van 0-18 jaar bij je tandarts of mondhygiënist helpt daarbij. Onder begeleiding van onze specialisten in huis kunt u samen met uw kind het gebit gaaf en de mond gezond houden. Gewoon Gaaf toch?

Preventie voor jouw gebit

Uw tandarts of mondhygiënist geeft preventie advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind. Dat hangt er helemaal vanaf hoe vaak de tanden gepoetst worden en wat er op dat moment in het gebit gebeurt. Komen er tanden of kiezen door? Zijn er tanden aan het wisselen? Zijn er beginnende gaatjes zichtbaar? De tandarts of mondhygiënist bepaalt aan de hand hiervan wat er moet gebeuren en wanneer het nodig is om weer op bezoek te komen voor controle. Soms helpt een extra bescherming op de kiezen (sealen) of een fluoridebehandeling. Maar vaak gaat het goed en is er geen extra behandeling nodig. De preventiemethode verschilt per gezin. Daarom gaat de Gewoon Gaaf methode uit van een unieke aanpak per gezin en zelfs per persoon.

Aanzienlijk minder gaatjes

De Gewoon Gaaf-methode kan tot bijna 70% minder gaatjes leiden. Dat blijkt uit recent  wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in Den Bosch bij een groep kinderen van 6 tot 9 jaar. In 3 jaar tijd kregen kinderen veel minder fluoridebehandelingen (-88%), werden ze veel minder geseald (-66%) en nam het aantal vullingen per kind flink af  (-62%).

Cariës (gaatjes) met gezond gedrag voorkomen

Cariës oftewel gaatjes kan met gezond gedrag voorkomen worden. Onder gezond gedrag verstaan we bepaalde handelingen die helpen om het gebit gezond te houden. Gedrag is doen en soms ook iets niet doen. Wanneer u bijvoorbeeld zo min mogelijk suikers neemt en de tanden zorgvuldig poetst met fluoridetandpasta, dan noemen we dat gezond gedrag.

Zorgvuldig poetsen              

Het zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen is al een eerste stap naar een gezonde mond. Gewoon Gaaf neemt kinderen en ouders hierin mee. Stimuleer en help uw kind bij het poetsen en maak er een dagelijkse gewoonte van. Als kinderen vanaf het begin leren om in ieder geval één keer per dag zorgvuldig te poetsen, zullen ze deze goede gewoonte ook na hun 10e jaar doorzetten. Natuurlijk met hier en daar nog wat begeleiding en controle.

Tanden kleuren

Bij elke Gewoon-Gaaf controle zal de tandarts of mondhygiëniste de tanden kleuren. Daarmee zorgt hij/zij dat de tandplak zichtbaar wordt. Tandplak is een vaak onzichtbare laag op de tanden waar kleine bacteriën blijven plakken. Door dit laagje te kleuren, ziet u niet alleen waar de laag zit, maar ook hoe uw kind zijn of haar tanden poetst. De tandarts of mondhygiëniste kan zo beter laten zien waar nog extra aandacht nodig is met de tandenborstel en hoe dit het beste tijdens het poetsen te doen.

Professionele reiniging

Het gebit wordt tijdens de controle professioneel gereinigd. De tandarts of mondhygiëniste wijst eventueel op nieuwe kiezen die doorbreken en zorgt dat het gebit helemaal schoon is. Met een goede reiniging kunt u vaak goed zien of en zo ja, waar het gebit meer aandacht nodig heeft. Gaatjes beginnen namelijk als witte vlekken, maar door zorgvuldig te poetsen, kunnen ze herstellen of kan zelfs voorkomen worden dat ze groeien.

Beloning: een gaaf gebit

Wie goed doet, houdt zijn gebit gaaf. Als er geen beginnende gaatjes meer zijn, er geen fluoridebehandeling nodig is en de tandarts niet of nauwelijks hoeft te sealen/vullen, dan is het gebit van uw kind schoon. Dit betekent dat een volgend bezoek aan de praktijk met een langere tussenperiode kan plaatsvinden. Iets om trots op te zijn met als beloning een gewoon gaaf gebit!

Eerste tandje? Poetsen!

Begin direct met het tandenpoetsen bij uw peuter zodra u het eerste tandje ziet. Poets één keer per dag met de juiste fluoridepeutertandpasta. Voor kleine kinderen is een speciale hoeveelheid fluoride geadviseerd, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Bij kinderen vanaf twee jaar mag twee keer per dag de tanden gepoetst worden. En vanaf 5 jaar kunt u overstappen naar ‘kinder’ of ‘junior’ fluoridetandpasta of naar fluoridetandpasta voor volwassenen. Hier zit vaak meer fluoride in.                                 

Eerste tandje? Naar de tandarts!

Zodra het eerste tandje doorkomt, is het naast tandenpoetsen ook raadzaam om uw kind kennis te laten maken met een tandartscontrole. Het gebit profiteert dan vanaf het begin van goede preventie. Uw kind kunt bijvoorbeeld mee met uw eerstvolgende afspraak bij de praktijk. De tandarts of mondhygiënist legt uit hoe u het kindergebit het beste kunt verzorgen en voedings- en poetsadvies voor uw kind. Bovendien went uw kind zo aan de omgeving en raakt hij/zij vertrouwd met de reguliere tandartscontrole.

Goede voeding voor gezond gebit

Behalve tandenpoetsen is goede voeding net zo belangrijk voor een gezond gebit. Zoet eten en snoepgoed en zelfs fruit bevat suikers wat het glazuur van de tanden aantast. Gezond eet- en drinkgedrag heeft positieve invloed voor een gezond gebit. Bij richtlijnen voor voeding kunt u letten op:

 • Laat uw kind niet meer dan zeven keer per dag eten of drinken (m.a.w. drie maaltijden en vier tussendoortjes per dag)
 • Geef liever hartige dan zoete dingen
 • Kies voor kraanwater in plaats van zoete dranken
 • Laat uw zoon of dochter niet aan zoetigheid wennen Voeg zo min mogelijk suiker aan voedsel en dranken toe.

Heeft u vragen over de Gewoon Gaaf methode of wilt u graag een afspraak maken?

Neem contact op

Tandartspraktijk Het Centrum

Openingstijden:

 • maandag
  08:30 - 17:00
 • dinsdag
  08:30 - 17:00
 • woensdag
  08:30 - 17:00
 • donderdag
  08:30 - 17:00
 • vrijdag
  08:30 - 12:00
 • zaterdag
  Gesloten
 • zondag
  Gesloten

Extra berichtgeving openingstijden

Adres:

Tandartspraktijk Het Centrum
Ireneplein 1
4702 EX , Roosendaal

Contact:

Telefoon: 0165-533717
info@tphetcentrum.nl