Preventie in de praktijk

Wat is preventie?

Preventie staat de laatste jaren hoog in het lijstje bij tandartsen, zo ook bij onze tandartsen in praktijk het Centrum. Het kindergebit vertoont steeds vaker op jonge leeftijd gaatjes. Dat kan later voor tandvleesontstekingen zorgen. Met preventie verkleinen we de kans op tandvleesontstekingen en gaatjes en zorgen we dat het gebit gezond blijft.

 

Hoe gaat preventie in zijn werk?

Bij praktijk het Centrum werken we met specialisten op het gebied van preventie. Zij geven voorlichting waar nodig en kunnen helpen bij aandachtspunten bij het tandenpoetsen. Onze kindertandverzorgende Kitty heeft extra veel ervaring met het kindergebit en helpt de kinderen op een prettige en kindvriendelijke manier naar een sterk en gezond gebit.

 

Preventiespecialist en mondhygiënist Kitty

Kinderen met beginnende gaatjes zijn van harte welkom bij mij! Vaak hoeft niet ieder gaatje gevuld te worden. Met het aanbrengen van fluoride (fluoridebehandeling) kunnen we de tanden al goed beschermen en sterker maken. Belangrijk is dat kinderen vanaf het eerste tandje tot ongeveer 10 jaar door de ouders worden geholpen bij het tandenpoetsen. Als de kinderen daarna in ieder geval twee keer per dag poetsen, dan is dat een hele mooie start voor een gezond gebit.

 

Preventiespecialist en mondhygiënist Kitty Mol
Preventiespecialist, kindertandverzorgende en mondhygiënist Kitty

 

Hoe kan ik zelf mijn gebit gezond houden?

Suiker speelt een grote rol bij preventie en om je gebit gezond te houden. Niet alleen het suiker in zoet snoepgoed, maar ook verborgen suikers in fruit, koeken en drank kunnen voor gaatjes zorgen. Ga eens na welke suikers er op een dag binnenkomen en welk eten of drinken u beter kunt laten of vervangen voor iets met minder suiker. Kleine aanpassingen kunnen hierin al een groot verschil maken.

Gewoon Gaaf - stappenplan voor preventie

Gewoon Gaaf is een preventieve methode voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Samen met de ouders gaan ze middels een stappenplan aan de slag om niet alleen gaatjes te verminderen, maar vooral te voorkomen. Wie goed zijn tanden poetst en goed en gezond eet en drinkt, houdt zijn gebit gewoon gaaf!

Lees meer over Gewoon Gaaf


Voorkomen is beter dan genezen

Voor volwassenen en kinderen geldt: Poets in ieder geval twee keer per dag. Het voorkomt vervelende behandelingen en drempels of angsten tegenover de tandarts. Houdt een halfjaarlijkse controle aan en vraag eventueel om advies wanneer nodig. Denk bijvoorbeeld aan hoe u het beste kunt poetsen en met welke tandenborstel.

 

Angstig voor tandarts

Bent u angstig voor de tandarts? Wij kunnen u verzekeren dat we er alles aan doen om u op uw gemak te stellen. Geef dit door bij het maken van de afspraak, wij houden hier rekening mee. Stel een afspraak niet uit ten koste van de gezondheid van uw gebit. We nemen de tijd voor u en bespreken graag met u waarmee we kunnen helpen. Het is voor u, maar ook voor ons belangrijk dat een behandeling zo prettig mogelijk verloopt.

 

Angst voorkomen bij kinderen

Om angst te voorkomen bij uw kinderen adviseren we om uw kinderen vroegtijdig bekend te maken met de praktijk. Zelfs zonder behandeling kunnen zij mee op afspraak. Het is goed om de kinderen te laten wennen aan de tandartsomgeving. Wij doen dit op speelse wijze door ze kennis te laten maken met de beweegbare stoel, de instrumenten en de medewerkers. Vanaf 2,5 jaar proberen we bij kinderen in de mond te kijken om ze langzaam te laten wennen aan de tandarts. Bent u zelf angstig voor de tandarts? Laat uw kinderen in dat geval meegaan met iemand die geen angst heeft.

Behandelingen worden tot 18 jaar uit de basisverzekering vergoed.


Preventie bij tandartspraktijk het Centrum Roosendaal
Preventie bij tandartspraktijk het Centrum Roosendaal
Terug naar het nieuwsoverzicht